Da li brat i sestra po ocu, imaju ista prava sa mojom rodjenom sestrom po majci i ocu, da dijele moju imovinu, nakon moje smrti, jer sam ostala sama izgubila sam porodicu. Da li rodjena sestra iskljucuje iz nasledja polubrata i polusestru?

Nasljedno pravo

Polubraća i polusestre imaju jednaka nasljedna prava kao i rođena braća i sestre, tj. rođena braća i sestre ne isključuju iz nasljeđa polubrata i polusestru.

Međutim, u drugi nasljedni red iza vas dolaze vaši roditelji, koji vas nasljeđuju na jednake dijelove (po 1/2) a braća i sestre (odnosno polubraća i polusestre) dolaze na njihovo mjesto.Tako polubrat od majke nasljeđuje zajedno sa vašom rođenom sestrom dio koji bi pripao majci (taj dio se dijeli na dva dijela), a vaši polubrat i polusestra po ocu nasleđuju na jednake dijelove sa rođenom sestrom dio koji bi pripao ocu (taj dio se dijeli na tri jednaka dijela). Vaša rođena sestra bi dakle dobila 1/2 majčinog dijela i 1/3 očevog dijela. U odnosu na ukupnu zaostavšitnu, vaša rođena sestra će dobiti 1/4 + 1/6 = 5/12 (oko 41%).

Leave a Reply