Neke dužnosti vozača i vlasnika vozila

U ovom tekstu vam donosim neke specifične obaveze koje ima vozač i vlasnik motornog vozila u slučaju promjene prebivališta, prodaje vozila, isteka važenja registracije duže od 30 dana i dr. kao i posljedice nepridržavanja ovih obaveza. 

 

VOZAČ

 
DA LI STE ZNALI da je vlasnik registrovanog motornog vozila, koji promijeni prebivalište dužan da u roku od 15 dana tu promjenu prijavi nadležnoj službi MUP-a, u mjestu novog prebivališta, radi izdavanja nove potvrde o registraciji? Ukoliko ne postupi na propisani način, izreći će mu se novčana kazna za prekršaj u iznosu od 50,00 KM.

 

DA LI STE ZNALI da se vozačka dozvola poništava u elektronskoj evidenciji nadležnog organa zbog promjene opštine prebivališta, i to po isteku 15 dana od dana izvršene prijave prebivališta na području nove opštine?

 

DA LI STE ZNALI da je vlasnik registrovanog vozila koji proda vozilo dužan da u roku od 15 dana od dana prodaje kod nadležne službe MUP-a odjavi vozilo? Ukoliko to ne učini u propisanom roku, platiće i novčanu kaznu od 50,00 KM.

DA LI STE ZNALI da je vlasnik vozila koji ne produži registraciju  u roku od 30 dana od dana isteka važenja potvrde o registraciji, dužan da u roku od 8 dana od dana prijema rješenja o službenoj odjavi, vrati registarske tablice i potvrdu o registraciji? Po isteku ovih 8 dana, plaća se i novčana kazna u iznosu 50,00 KM.

DA LI STE ZNALI da ćete biti kažnjeni novčanom kaznom od 100,00 KM i dobiti 1 kazneni bod ako upravljate motornim vozilom na kome stiker naljepnica nije čitljiva ili nije postavljena na prednje vjetrobransko staklo u gornjem desnom uglu?

 

Leave a Reply