Kada morate, a kada ne treba da trubite u saobraćaju

Vjerovatno ste svi primijetili da naši vozači trube po gradu, trube noću, trube da pozdrave prolaznike, ali ne trube gdje bi trebalo, npr. kada pretiču druga vozila (naročito kada pretiču kolonu vozila, što svakako ne smiju, ali bi bilo korisno da bar na ovaj način upozore da to rade). U ovom tekstu vam donosim pravila o upotrebi zvučnog i svjetlosnog znaka upozorenja, kako biste trubili kulturno i u skladu sa zakonom. 

 

TRUBA

Kada se trubi?

 

Prema odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u BIH, vozač je dužan upotrijebiti zvučni znak upozorenja kad god je u pitanju sigurnost saobraćaja a naročito:

 

1) Prilikom preticanja ili obilaženja drugog učesnika u saobraćaju na putu van naselja, kako bi ga upozorio na namjeravanu radnju, ukoliko bi nedavanjem tog znaka postojala opasnost od saobraćajne nezgode;

2) ako se pored kolovoza nalaze djeca koja ne obraćaju pažnju na kretanje vozila;

 

3) na putu van naselja, prije ulaska u nepreglednu krivinu ili prije dolaska na prevoj na kojem je otežano mimoilaženje.

U svim ovim slučajevima, vozač je dužan davanje zvučnog znaka upozorenja svesti na neophodnu mjeru. Dakle, ne treba da trubite tako da uplašite i uznemirite djecu, pješake, bicikliste i druge učesnike u saobraćaju, nego da ih upozorite na svoje prisustvo. Naravno, ako ocijenite da postoji mogućnost saobraćajne nezgode i da će vas drugi vozač udariti, trubite jače, ali u redovnim okolnostima, trubite sa mjerom.

 

Kad se “blica”?

 

Od prvog sumraka do potpunog svanuća vozač umjesto zvučnog znaka upozorenja upotrebljava svjetlosni znak upozorenja.  Dakle, noću se u pravilu koristi svjetlosni, a ne zvučni znak upozorenja. Štaviše, svjetlosni znak upozorenja vozač može upotrijebiti i danju ako takav način upozorenja drugim učesnicima u saobraćaju više odgovara uslovima na putu.

 

Svjetlosni znak upozorenja daje se kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala, ili uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljenje puta, ili naizmjeničnim paljenjem, u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa pri tome da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera.

Za nepoštovanje ovih pravila propisana je novčana kazna od 30,00 KM.

Dakle, ne trubite bespotrebno! Naročito ne noću, u naseljenim mjestima, u stambenim zonama, oko bolnica. Ne trubite kada neko vozi sporije od vas, ne trubite vozaču koji ne starta dovoljno brzo na zelenom svjetlu, niti pješaku koji ne prelazi dovoljno brzo ulicu na pješačkom prelazu. Ne trubite dok čekate da se neko parkira ili izađe sa parking mjesta, ne trubite dok čekate nekoga da ga upozorite da požuri, ne trubite da biste pozdravili prolaznike.

Trubite onda kada je u pitanju sigurnost saobraćaja, ali noću ako je to moguće, upozorenje dajte svjetlosnim znakom upozorenja. 

Leave a Reply